27 april 2009

Med bringebær på laget!

Bringebær er like godt som det ser ut som og er proppfult av stoffer som er godt for deg!
Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til Norden i begynnelsen av 1700-tallet.
I Norge deler vi planten i to grupper; villbringebær som vokser i skogen og hagebringebær. Villbringebær er mindre, men har en sterkere aroma enn hagebringebær.

Bærene kan brukes til så mangt... De kan spises naturell og også brukes til kaker og desserter, syltes og saftes. Bringebær er meget ømtålige for all slags behandling. De har svært kort holdbarhet og blir fort bløte, så bruk de så fort du har fått de i hus!
Bringebær inneholder rikelig med antioksidanter som vitamin C og E. Også mineraler som kalium, magnesium og kalsium, samt en del folat og jern. En tommerfingerregel sier at jo mørkere farge bærene har, desto mer antioksidanter inneholder de.
Den deilige rødfargen på bringebærene forteller oss at de inneholder mye fenoler og disse antioksidantene kan forebygge kreft og hjertesykdom.
Bladene har også mange gode innvirkninger på kroppen. De kan brukes ved blant annet feber, forbrenning, tarmbetennelse og åreknuter. Planten blir også fra gammelt av regnet som selve fødselsurten. Te av bringebærblader kan lette kvalme under svangerskapet og urten har avslappende, styrkende og sammentrekkende virkning. Den virker spesielt gunstig på livmoren i de siste 3 månedene av svangerskapet og under fødselen.
Å spise bringebær er aldri feil hvertfall! Kos deg med den beste samvittighet....

Ingen kommentarer: