21 april 2009

Litt om sjokolade

Sjokolade er et næringsmiddel der de viktigste ingrediensene er kakaomasse, kakaofett, sukker og vanilje. Sjokolade er blant verdens mest populære godterier. Den nytes i forskjellige former, som oftest som konfekt eller drikke, men den kan også brukes som krydder i matlaging og som pålegg på brød.
Det var Maya-indianerne som begynte å bruke kakaobønner for første gang, til å begynne med i flytende form. Siden den gang har bønnene gått igjennom en prosess hvor de bl.a har blitt gjæret, tørket, ristet, malt og knust for å få kakaomasse og -fett. Sjokoladen vi kjenner i dag, deler vi i 3 varianter; hvit sjokolade, melkesjokolade og mørk sjokolade med varierende prosentinnhold av kakaomasse.

Sjokolade kan tilogmed være sundt! Den må isåfall være av det mørke slaget og inntas i moderate mengder. Mørk sjokolade inneholder stoffer som kan bl.a forhindre åreforkalkninger, virke oppkvikkende og styrke imunforsvaret. Dette er gode nyheter!

Men husk, sjokolade kan være livsfarlig for hunder! Det regnes også med at katter og hester kan reagere på samme måte. Det er ikke mye som skal til før dyret får en alvorlig forgiftning som gir farlige bivirkninger og kan hende også brå død! Husk det neste gang du får sendt en dådyrblikk fra den 4 bente.

Vi får nyte det vi som kan...


Ingen kommentarer: