16 august 2009

Eplekjekk

Epler kan brukes til så mangt!

Eple er en frukt og finnes i mange varianter. Opprinnelig kommer frukten fra Asia og er kjent allerede fra steinalderen. Det var munker som først begynte å dyrke epler i Norge og de fant raskt ut at Hardanger var et godt egnet sted for dette.

Man kan lage mye godt av eple, både til å spise og drikke. Lun eplekake med vaniljeis er en klassiker og eplepai er en slager for amerikanerne. Eplemos og eplesaft er godt å ha utover vinteren og begge lar seg villig fryse ned. Litt mer utypiske eplevariasjoner er kanskje eplechutney og tørket epleskiver. Eplechutney passer godt til kjøtt- og fiskeretter og inneholder gjerne bl. a. eddik, hvitløk og cayennepepper. Tørket epleskiver egner seg godt som et sundt alternativ til kveldssnacks og også små husdyr i bur er spesielt begeistret.

Eple er kalorifattig og rik på fiber. Det inneholder ikke så mye vitaminer og mineraler, men det har alikevel en positiv innvirkning på kroppen hvis man spiser det ofte. Rett under skallet er det et lite lager med c-vitaminer, så spis eplet med skallet på.
Er du så heldig å ha epletrær i hagen bør du passe på utover nå! Nå er tiden inne for å lage allskens herrligheter som du kan lagre til kalde, mørke kvelder...

Ingen kommentarer: