25 august 2009

Som plomma i egget!

Plommer fins i mange sorter, farger og størrelser.
De er fra gule til røde og mørke blå og kan være runde, ovale eller hjerteforma. Fruktkjøttet skal være saftig og gult og smake søtt og mildt. Plommen er kalorifattig og har en mageregulerende effekt. Den inneholder godt med A-vitaminer, kalsium og jern.

Du får mye godt ut av plommer, i tillegg til å spise de naturell.
De gjør seg i bakverk og på flasker. Man kan sylte og hermetisere med stort hell, og sluttproduktet behøver ikke nødvendigvis å være søtt. En plommechutney passer perfekt til for eksempel kjøtt og ost.

Men vent litt før du går ut og plukker/knabber plommer fra trærne, de må være godt modene for å få den beste smaken...

20 august 2009

Forfriskende sorbet

Allerede 100 år f.Kr. sendte den romerske keiseren Nero slaver opp i fjella for å hente snø. Denne skulle blandes med honning og vin og ble dermed tidenes første svar på sorbet.
Sorbet er så og si fettfri, så den kan spises med god samvittighet. Den består som regel av vann, sukker, frukt- eller bærpurré og eggehviter. Man kan også bruke for eks. champagne eller lavendel som smakstilsetning. Sorbet serveres som oftes som dessert eller kos, men ved mange-retters-middager kan man få servert myntesorbet for å rense ganen for smak imellom rettene.
Skal du lage sorbet selv, kan det lønne seg å bruke en ismaskin. Har du ikke en slik, er det viktig å røre litt i sorbeen underveis i fryseprossessen for å unngå at den krystalliserer seg. Bruker du sommerens frukt og bær nå, kan du nyte sommeren på en frisk og sunn måte igjennom hele vinteren!

16 august 2009

Eplekjekk

Epler kan brukes til så mangt!

Eple er en frukt og finnes i mange varianter. Opprinnelig kommer frukten fra Asia og er kjent allerede fra steinalderen. Det var munker som først begynte å dyrke epler i Norge og de fant raskt ut at Hardanger var et godt egnet sted for dette.

Man kan lage mye godt av eple, både til å spise og drikke. Lun eplekake med vaniljeis er en klassiker og eplepai er en slager for amerikanerne. Eplemos og eplesaft er godt å ha utover vinteren og begge lar seg villig fryse ned. Litt mer utypiske eplevariasjoner er kanskje eplechutney og tørket epleskiver. Eplechutney passer godt til kjøtt- og fiskeretter og inneholder gjerne bl. a. eddik, hvitløk og cayennepepper. Tørket epleskiver egner seg godt som et sundt alternativ til kveldssnacks og også små husdyr i bur er spesielt begeistret.

Eple er kalorifattig og rik på fiber. Det inneholder ikke så mye vitaminer og mineraler, men det har alikevel en positiv innvirkning på kroppen hvis man spiser det ofte. Rett under skallet er det et lite lager med c-vitaminer, så spis eplet med skallet på.
Er du så heldig å ha epletrær i hagen bør du passe på utover nå! Nå er tiden inne for å lage allskens herrligheter som du kan lagre til kalde, mørke kvelder...