01 juni 2009

Anvennlig vanilje

Vanilje brukes hovedskalig som smakstilsetning og framstilles av vaniljeorkideen.
Det er rundt 50 arter i vaniljefamilien, men det er kun Vanilla planfolia som produserer ekte vanilje. Vaniljestangen er frøkapselen til orkideen, og det er der vi finner de små, svarte frøene som vi bruker i matlagingen.

Det kan ta opptil et halvt år før vaniljestangen får sin dype brunfarge og deilige smak. Den må først igjennom en lang prosess med gjæring og tørking, men den er verdt å vente på.
Vanilje er verdens neste dyreste krydder og derfor har det kommet en erstatter.
Den billige varianten er kunstig framstilt av stoffet vanillin og brukes blandt annet i sjokolade, iskrem og vaniljesukker.
I 1502 ble Christopher Colombus servert kakao med vanilje av en indianerhøvding og dette ble kun forbeholdt andre høvdinger eller gjevnbyrdige. Så neste gang du skal lage noe med vaniljesmak bør du være litt konge å bruke ekte saker.... Det imponerer!